Een dagboek bijhouden maakt je gelukkiger

Een van de eerste dingen die ik tegen mijn cliënten zeg is: ‘Koop een mooi notitieboek voor jezelf.’ De meeste worden dáár al blij van. Ze mogen naar de winkel om iets moois uit te zoeken voor zichzelf. Maar ze gaan uiteindelijk ook blij worden van het schrijven in dat boek. Het is namelijk een krachtig middel om op gevoelens, gedachtes, gedrag, gewoontes, doelen en veranderingen te reflecteren. Ik geef ze in elke sessie een opgave mee waar ze die week mee aan de slag kunnen gaan. Het boekje wordt dan de plek waar ze gedurende het hele coaching-traject hun bevindingen gaan opschrijven en kunnen nalezen. De kracht van het boekje wordt alleen nog sterker als ze er een dagboek van weten te maken.

Maar waar moet ik dan over schrijven?

Die vraag volgt dan vaak. Maak het jezelf niet te moeilijk. Je kan gewoon opschrijven wat er in je op komt. De eerste zin is dan meestal het lastigst maar als je eenmaal in de flow van het schrijven komt ontstaan er de mooiste dingen. Je zal verrast zijn wat er dan allemaal uit je pen vloeit. Deze methode stimuleert je creativiteit omdat je jezelf toestaat ongecensureerd naar je gevoelens en gedachten te kijken en die dan op te schrijven.

Een andere optie is om elke dag een aantal vragen te beantwoorden. Dat geeft je een aanleiding om over te denken om het vervolgens op papier te zetten. Kies bijvoorbeeld één, of meerdere vragen uit onderstaande lijst of bedenk er zelf een paar.

  • Wat heb ik gedaan vandaag?
  • Wat vond ik leuk? Wat was niet zo leuk?
  • Wat deed ik voor anderen?
  • Wat deed ik voor mezelf?
  • Welke gevoelens had ik daarbij?
  • Hoe voelde ik me vandaag?
  • Wat ben ik morgen van plan?
  • Wat maakte je gelukkig?
  • Waar ben ik dankbaar voor?

Geluk en dankbaarheid

Door geluk en dankbaarheid te beschrijven zal je zien dat je daar gedurende de dag bewuster naar op zoek gaat. Dit vergroot je levensvreugde enorm. Voor beide zaken geldt dat het grote of kleine dingen kunnen zijn. Je kan dankbaar zijn voor je gezondheid, dat je ouders nog leven maar bijvoorbeeld ook dat je je huis mooi hebt opgeruimd of dat je man de vaatwasser heeft leeg geruimd. Je kan opschrijven dat je je vandaag gelukkig voelde omdat je oma uit het ziekenhuis is ontslagen maar ook omdat je zoon een goed rapport had of dat je een mooie wandeling hebt gemaakt. Door al deze fijne momenten op één plek te verzamelen ontstaat er een persoonlijk boekje waar je, als je het terugleest, nog een keer gelukkig van wordt.

Routine

“Maar ik hou dat nooit vol” hoor ik ook vaak. Door het schrijven een vast onderdeel te maken van je dagelijkse routine wordt dit eenvoudiger. Ik schrijf bijvoorbeeld elke morgen als onderdeel van mijn ‘Miracle Morning’ https://www.phoenix-coaching.be/een-uur-eerder-op/.Maar je kan het natuurlijk ook doen na het naar school brengen van de kinderen, in de trein op weg naar je werk of aan het einde van de dag. Kies een moment dat past in jouw dagschema zodat het makkelijk vol te houden is.

Me-time

En maak er ook echt een moment voor jezelf van! Maak er een echt “Me-time’ moment van. Zoek een rustig plekje op. Steek een kaarsje aan. Neem een lekker kop koffie of thee. Zet een klassiek muziekje aan en ga er even lekker voor zitten. Adem een paar keer rustig in en uit. Open je boek en pak je pen. In vijf minuten kan je al heel wat van je af schrijven en ontstaat er meer rust in je hoofd. Al die gedachtes die je op papier zet zweefde tot dat moment ergens in jouw overvolle koppie. Je parkeert ze als het ware op het papier en kan er altijd nog naar teruggrijpen.

Maak het schrijven leuker

Hoe meer je schrijft, hoe makkelijker het zal worden en hoe leuker je het gaat vinden. Je kan je dagboek nog specialer maken door er bijvoorbeeld foto’s, tekeningen in de kantlijn, een theaterkaartje of handlettering in te verwerken. Dat maakt het nog persoonlijker en je vangt alle mooie herinneringen. Alles mag en kan. Zorg ervoor dat je het leuk vind om te schrijven over je dag, over je leven. Het is geweldig om je notities na bijvoorbeeld een maand of een jaar nog eens terug te lezen. Je wordt dan nog een keer gelukkig van de mooie momenten die je hebt beleefd en ziet ook de groei die je hebt doorgemaakt.