Met meer energie de zomer in!

Zo kom je uit je winterdip en ga je met meer energie de zomer in!

  Het is lente!! De bomen worden weer groen, de lammetjes dartelen in de wei en de vogels kwetteren om het hardst. Heerlijk! Het geeft mij altijd een boost, dit seizoen. Ik heb sowieso altijd veel ideeën en plannen en in het voorjaar sta ik dan helemaal te springen. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Heel veel mensen om mij heen hebben elk jaar weer last van een voorjaarsdip. De lange en koude wintermaanden zorgen ervoor dat ze in de lente niet op gang komen. Ze voelen zich moe, uitgeput en gaan zwoegend door de dag. Werken lukt meestal nog wel maar daarna is er nauwelijks nog energie over voor sociale contacten. Laat staan voor sport, hobby’s of seks. Het valt ze ook zwaar om zichzelf te motiveren om nieuwe doelen te bedenken en na te streven.

Je batterij

Hoe zonde! En zo onnodig. Door te leren hoe je je energie optimaal gebruikt, kan je in elk jaargetijden bruisen van levenslust. Het gaat erom dat je je eigen ‘batterij’, je energiebron, goed leert kennen. Wanneer is mijn batterij vol? Wanneer en vooral waardoor loopt hij leeg? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de batterij ook goed verzorg zodat hij makkelijker oplaadt? Zijn er ook manieren om energie te besparen? De komende weken ga ik deze vragen beantwoorden in mijn blog en op donderdag 16 mei 2019 geef ik er een lezing over in Eupen, Belgie (in het Duits. zie details onder)

Sparen, opladen en goed zorgen voor je batterij

Je kan je batterij bijvoorbeeld sparen door prioriteiten te stellen waardoor je efficiënter gaat werken en tijd over houdt voor leuke dingen. Door je monkey-brain tot rust te brengen met een braindump. Of door te stoppen met multitasken. Je batterij opladen doe je door dingen te doen die je leuk vindt en door je bewust te zijn van alle mooie momenten, mensen en dingen in je leven. En je lichaam is het machientje dat loopt op de energie, maar ook energie kan geven. Door daar goed voor te zorgen voorkom je leegloop. Daarbij zijn de vier belangrijkste dingen: slapen, eten, ademen en voeding.

Nieuwe gewoontes

Om je batterij te sparen, laden en goed te verzorgen zal je waarschijnlijk een paar nieuwe gewoontes moeten integreren in je leven. Daar begint voor veel mensen het probleem. Ze zien er als een berg tegenop… maar ik weet uit eigen ervaring dat het best wel mee valt als je de het zo aanpakt:
  • Take small steps. Knip je einddoel op in kleinere doelen en begin met die eerste stap. Als je dan eenmaal ‘op weg bent’ raak je gemotiveerd en volgen er meer stappen. Als je een marathon wilt gaan lopen ga je ook niet meteen 42 km rennen. Dan begin je langzaam. Je gaat eerst maar eens wandelen, zeker als je ongetraind bent. Vervolgens ga je een steeds grotere afstand hardlopen en bouw je de training langzaam uit tot je die gewenste afstand kunt rennen.
  • Keep it simpel! Zorg dat je nieuwe routine of gewoonte past in jouw leven. Dat het praktisch te integreren is. Toen ik kleine kinderen had wilde ik bijvoorbeeld meer gaan bewegen maar was het moeilijk om s’ avonds naar de sportschool te gaan. Toen heb ik een hometrainer gekocht en ben er elke avond, voor de televisie, een half uur op gaan fietsen. En dat doe ik nog steeds! Het is een fijne routine geworden om eenvoudig te bewegen.
  • Have fun! Een nieuwe routine hou je het makkelijkste vol als je het leuk vindt om te doen.

Het werkblad

Nieuwe gewoontes integreren is voor iedereen een uitdaging. Om je daarbij te helpen heb ik een werkblad gemaakt wat hieronder gratis te downloaden is. Hier kan je elke dag/week aangeven hoe je ervoor staat. Je begint met het aangeven van je energieniveau op dit moment en waar je naar toe gaat werken. Je kiest je prioriteiten want dat zorgt ervoor dat je efficiënter gaat werken en dus energie bespaart. Je maakt een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent. En er staat een handige checklist op zodat je bij gaat houden wat je hebt gedaan om je batterij op te laden en gezond te houden.  

De lezing

In de lezing krijg je nog meer informatie over en tips en trucs hoe je je batterij kunt sparen, opladen en beschermen. Donderdag, 16. Mei 2019 19u30  in het ZAWM, Vervierser Straße 73, 4700 Eupen, België   5 Euro entree Aanmelden: gesundheitsinfo-ckk@mc.be