Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

Tijdens elk intakegesprek leg ik mijn potentiële cliënt uit dat coaching geen therapie is. Het gaat er natuurlijk bij beide ‘behandelingen’ om dat de cliënt zich daarna beter voelt. Maar de aanpak is volledig anders. Hieronder een kort overzicht.

De overeenkomsten

Bij zowel coaching als therapie wordt er door persoonlijke gesprekken gezocht naar een oplossing voor je probleem. Er is sprake van een vertrouwensband tussen de cliënt en de therapeut of coach, en bij beide zal tijdens een intakegesprek een probleemanalyse gemaakt worden.

Coaching versus therapie

Coaching

Therapie

Samen zoeken naar oplossingen Behandelen van problemen
Gericht op het heden en de toekomst Veel analyse van het verleden
Doelgericht Klachtgericht
Optimaal functioneren Gezond functioneren
Gaat niet over trauma’s Gaat wel over trauma’s
Heeft m.n. betrekking op leefstijl, relaties en werk Heeft m.n. betrekking op persoonlijk functioneren

Welke vorm past bij mij?

Aan de hand van bovenstaande lijst kan je voor jezelf al eens bekijken wat je het meeste aanspreekt. Bedenk vooral eerst wat je met de gesprekken wilt bereiken. Wil je je gedrag, zelfbeeld en overtuigingen positief veranderen of heb je een bepaald doel voor ogen dan past coaching het beste bij jou. Is er eerder sprake van een psychisch probleem zoals bijvoorbeeld een depressie, verslaving, persoonlijkheidsstoornissen, angsten of een trauma dan heb je meer baat bij psychotherapie.